Dishoek augustus 2016

Bed and Breakfast Zeewind
Deze vakantie rijden we woensdag 17 augustus verder naar Zeeland. Het is behoorlijk druk onderweg, dus staan we vrij snel in een file.
Het is ook prachtig weer.

Rond half twee arriveren we op ons nieuwe “Bed And Breakfast Zeewind”. Het ligt in het dorp Dishoek op Walcheren, dichtbij de zee.

We leggen onze spullen op onze kamer en wandelen over het strand naar de volgende plaats, Zoutelande.
Bert komt een oud-collega Geert van de Vlisco tegen. Een mooie reden om op een terras een biertje te drinken en wat bij te kletsen.

Daarna lopen we over het strand terug naar Dishoek. Bij Duinrestaurant "Duinlust" eten we een hapje. Het is er erg druk en er zijn veel toeristen.
Dat is nieuw voor ons, omdat we anders nooit in het hoogseizoen op stap gaan. Bovendien is hier vlakbij een vakantiepark en wordt er de komende
maanden nog veel bij gebouwd.
Vervolgens lopen we terug naar het Bed and Breakfast waar we kennis maken met de eigenaar. Hij is erg vriendelijk en behulpzaam.
Donderdag 18 augustus nemen we de picknickmand met het ontbijt mee naar buiten. We genieten ervan in de voortuin. We komen niets tekort en we zitten hier heerlijk. Even later lopen we naar het fietsverhuur. We vertrekken meteen naar Vlissingen en varen met de boot naar Breskens. De boot ligt al klaar en als we de kaartjes gekocht hebben, kunnen we meteen instappen. De overtocht duurt zo’n 20 minuten.

In Breskens starten we met onze fietstocht naar Knokke-Heist. De route loopt langs de kust en door de duinen.
We fietsen langs Nieuwvliet-Bad en Cadzand-Bad. We stoppen bij het strandpaviljoen “Dok” en bestellen daar een heerlijke tomatensoep.

Even later passeren we ook Cadzand. Als we Knokke-Heist naderen, zien we pas hoe druk het daar is. Het strand staat vol met strandhuisjes voor de zonnebaders. De boulevard is vol hoge flatgebouwen. We komen erachter dat we het geen mooie stad vinden. De mensen zijn er wel heel vriendelijk en we drinken er een Belgisch biertje. Daarna fietsen we terug naar Breskens.
Onderweg zien we een enorme stier. Die hebben we even op de foto gezet. Rond 17.30 uur varen we vanuit Breskens terug naar Vlissingen.

Op een terras drinken we nog een biertje. Later eten we aan de boulevard bij Grand Café Raymondo. Bert kiest een vispannetje van de kok en
ik een pan met mosselen. Het eten is heerlijk en we hebben uitzicht op de zee. Tegen 21.00 uur komen we weer bij het Bed & Breakfast aan.
Na een frisse douche vallen we in slaap. Het was een lange dag en we hebben zo’n 70 kilometer gefietst.
Vrijdag 19 augustus staan we op tijd op. Het is vandaag bewolkt en er wordt regen verwacht. We ontbijten weer buiten, het is lekker en goed voorbereid.
Vandaag lopen we nog eens, over het strand, naar Zoutelande. Daar is een Kunstroute, Kunst aan de Kust in Zoutelande – Meliskerke.
Het is rustig op het strand. We zien hoe een Zeeuw zijn maaltijd voor vanavond verzamelt. Hij wijst ons erop hoeveel mosselen zich aan de houten palen hebben vastgezet. Daar hebben wij nog niet eens over nagedacht, terwijl we al zo vaak over het strand gelopen hebben.
Zelf heeft hij heel wat mosselen uit de zee gehaald. Met een steen verwijdert hij het vuil van de schelpen. Daarna neemt hij ze mee naar huis. ’s Middags liggen ze in een emmer water en worden ze nog eens schoon gemaakt. ’s Avonds worden ze een paar keer gekookt in een pan waaraan groente wordt toegevoegd. Zo gemakkelijk kan het zijn.

In Zoutelande zijn door het hele dorp verschillende Kunstwerken opgesteld. We hebben schilderwerk, keramiek, beelden, sieraden en patchwork gezien.
Later zijn we over het strand weer teruggelopen naar Dishoek. Onderweg verzamelen we schelpen, zodat we thuis nog een glazen pot kunnen vullen. Als we boven de zee steeds meer donkere wolken zien, besluiten we naar het dichtstbijzijnde strandpaviljoen “De Boomerang” te gaan. Het begint al snel te regenen, maar gelukkig is het maar één bui. In het paviljoen komt Bert erachter dat zijn sandalen nog ergens op het strand staan. Hij zal ze wel losgelaten hebben tijdens het fotograferen…
Ik drink nog wel een drankje als hij ze gaat halen.

’s Avonds eten we bij “Hof/zee”. Het ligt in de buurt van ons Bed and Breakfast. Er is veel tijd aan het eten besteed. We gaan voor de Walcherse Duif en Tartaar van Kabeljauw met garnaaltjes. Als hoofdgerechten kiezen we mosselen en Ribeye. We sluiten de avond af met een Irish Coffee.

Na het ontbijt lopen we zaterdag 20 augustus nog eens naar het fietsverhuur. We vertrekken naar Middelburg. We herkennen een gedeelte van de route. Dit komt doordat we vorig jaar in augustus in Koudekerke verbleven. Het ligt hier vlakbij.
Aan de Pottenmarkt  in Middelburg genieten we van een heerlijke cappuccino op het terras van “De Zaak”. De eigenaar geeft ons ook een plattegrond van de stad mee. Het is onze tip om op dit terras een praatje met de eigenaar te maken. Het is de plaats waar hij zelf geboren en trots op is. Terwijl we vorig jaar een wandelroute via de VVV gevolgd hebben, lopen we nu door een ander gedeelte met mooie steegjes. Hier zijn we vorig jaar niet geweest. (Maar bij de VVV zijn er wel verschillende routes aanwezig.)
Aan het einde van de dag fietsen we nog door naar Vlissingen. We eten nog een keer bij Grand Café Raymondo, aan de boulevard. Na het inleveren van de fietsen drinken we lekkere cappuccino en Irish Coffee bij het paviljoen “De Zeebries”. Dit is één van de drie paviljoens rondom Dishoek. Het is de eerste keer dat we hier aanleggen. Het is hier een mooi gekleurd en aangekleed geheel.
Hoewel het vandaag flink waait en we op het strand gezandstraald worden, is het weer een mooie dag.

Zondag 21 augustus. Vandaag ontbijten we op onze kamer. Daarna is het tijd om onze spullen in te pakken. We nemen afscheid van ons Bed and Breakfast.
Hoewel we plannen hebben nog een stuk door Zeeland te rijden, rijden we door naar huis. Het regent vandaag flink. Dat nodigt niet uit om nog een stuk rond te wandelen. We hebben hier fijne dagen gehad met prachtig weer. We komen hier in de buurt vast nog weleens terug.