Nepal november 2007

Rondreis Nepal met spectaculaire trekking.
Op zondag 25 november vertrek ik richting Nepal. Om 8 uur ben ik op Schiphol en check ik in. Eerst vlieg ik naar London Heathrow om vervolgens door te vliegen naar Delhi. Daar stap ik weer over voor mijn vlucht naar Kathmandu, het is inmiddels alweer een dag later. (maandag 26 november)

Dinsdag 27 november staan we vroeg op we gaan naar Bhaktapur. De stad ligt ongeveer 16 km ten oosten van Kathmandu. Bhaktapur, betekend ‘stad der gelovigen’.  Een wandeling er doorheen voert je terug naar de Middeleeuwen. Vrijwel onaangetast door de moderniteiten van de twintigste eeuw is deze stad met haar 70.000 inwoners een schitterend voorbeeld van hoe het leven zich in de 17e en 18e eeuw afspeelde. In deze eeuwen werden de meeste tempels gebouwd; de stad werd echter al in de 12e eeuw gesticht door koning Ananda Malla. De meeste bezienswaardigheden liggen rondom het Durbar Square, het plein waar het koninklijk paleis met de 55 vensters staat. Op loopafstand van dit plein ligt het plein Taumadhi Tole. Hier staat de hoogste pagode van Nepal, de Nyatapolatempel. Andere bezienswaardige pleinen zijn het Tachapal Tole, waar u enkele hindoekloosters kunt bezichtigen, en het Khumha Twa, het plein van de pottenbakkers.

Na het bezoek loop ik nog even door Kathmandu, je weet niet wat je ziet.....

Woensdag 28 november
Vandaag gaan we naar Pokhara, het word een lange busreis met slechte wegen. We stoppen regelmatig om de benen te strekken, het uitzicht is zo mooi....

Donderdag 29 november  van Nayapul naar Tirkhedunga
De komende vijf dagen hebben we een trektocht door de Himalaya. Vanaf Poon Hill (het hoogste punt) heb je uitzicht op de toppen van het indrukwekkende Annapurna bergmassief. We komen langs verschillende bergdorpjes (Tirkedungha, Ghorepani, Deorali en Ghandrung) we slapen in eenvoudige accommodaties. Per twee personen is er één trekking bag voorzien, die je ter plaatse van de reisbegeleider te leen krijgt. Je mag per persoon maximaal 7 kilo aan bagage (inclusief een slaapzak) in deze tas meegeven aan de dragers. Zelf draag je je dagrugzak.
De rest van de bagage blijft achter in het hotel in Pokhara. We moeten 2 pasfoto’s meenemen voor het permit in de Annapurna-regio! (Ticket)

Vanuit Pokhara rijden we naar Nayapul, waar de wandeling begint. We lopen door het bamboebos naar Birethani (1080 m), Hille (1520 m) en eindigt in Tirkhedunga op 1540 m hoogte. Onderweg zien we hoe de plaatselijk bevolking een huis aan het bouwen zijn zo primitief. Eenmaal in Tirkhedunga nemen we een lekker biertje.

Vrijdag 30 november van Tirkhedunga naar Hille - Ghorepani
Dag 2, na een lekker ontbijt gaan we om 8 uur weer verder. Het is een zware klim we lopen via een breed pad dat als een trap is aangelegd.
Hoe hoger je komt des te beter zie je de indrukwekkende pieken van de Annapurna South en de Hiunchuli. Na ongeveer een uur wandelen bereik je het dorpje Ulleri, dat op 2080 m hoogte ligt. Vanaf dit punt maak je een steile klim door het bos naar Ghorepani. De lodge waarin we overnachten ligt iets boven het dorpje (2874 m), vanaf hier geniet je van een spectaculair uitzicht op de Himalaya pieken.

Zaterdag 1 december Ghorepani - Poon Hill - Deorali - Tadapani
We staan vroeg op, het is nog donker. Het is 1,5 uur lopen met een stevige klim naar Poon Hill (3210 m) We genieten van onvergetelijk uitzicht op de Dhaulagiri I, Nilgiri, Annapurna I en Annapurna South. Na een mooi fotoshot gaan we weer terug om vervolgens de trektocht voort te zetten naar Tadapani.
We komen ook door Deorali op 2990 m hoogte, we nemen hier een lunch. Na de lunch ga we verder naar Banthanti (2520 m). Het pad loopt verder omlaag en na een korte maar steile klim komen we aan in Tadapani (2590 m). 

Zondag 2 december van Tadapani naar Sayuli Bazar
Na het ontbijt gaan we naar Gandrung (1940 m), waar je luncht. We lopen ook even door het dorp en bezoeken een museum. Na het bezoek gaan we verder, na een flinke daling komen we in Sayuli Bazar. (1170 m). Daar hebben we een hotel ik heb er wat foto's van gemaakt om te laten zien hoe het eruit ziet.

Maandag 3 december van Sayuli Bazar naar Pokhara
Na het ontbijt gaan we verder naar Chimrong (1140 m) daarn lopen we naar Gandrung. Vervolgens is het nog 20 minuten naar de weg bij Nayapul, waar vervoer klaarstaat om je in twee uur naar Pokhara te rijden.

Dinsdag 3 december Pokhara
Vandaag gaan we rondlopen in en om Pokhara. We lopen over rijstvelden en door de straten van het stadje. Vanaf het meer zie je de bergtoppen.

Woensdag 4 december van Pokhara naar het Chitwan park
Het is een lange reis, gelukkig maken we op tijd een stop om de benen te strekken.
We overnachten de komende twee nachten in een eenvoudige accommodatie in Sauraha, aan de rand van het park. Ik ga zelf nog even naar de rivier de zonsondergang bekijken. De plaatselijke bevolking is daar nog volop aan het werk.

Donderdag 5 december Chitwan park
Na het ontbijt gaan we naar de olifanten kijken, de jonge olifanten komen uit je hand eten is wel gaaf.
Daarna gaan we naar de rivier om met de olifanten te spelen in het water. Na het spelen schrob ik de olifant nog even met een steen. Dit was gewoon geweldig om zo met dieren om te gaan.
Als we terug zijn ga ik even genieten op mijn terrasje bij mijn huisje wat een rust.

Vrijdag 6 december van Chitwan park naar Katmandu
Wederom een lange busreis, onderweg zien we kapotte vrachtwagens die na een ongeluk gewoon blijven staan. Verder kom je kleurrijke vrachtwagens tegen met mooi beschilderingen. Bussen vol gepakt met mensen... Het kan allemaal in Nepal. Als we aankomen zoek ik mijn hotel op en ga slapen.

Zaterdag morgen 7 december Pashupatinath Tempel
Heel indrukwekkend dat wij vanaf de oever hier naar mochten kijken en de lijkverbrandingen zagen. Ook het ritueel hier omheen kregen we mee.
De Hindoetempel dien je zeker te bezoeken. Op het moment dat wij er waren (in de voormiddag) was het zeer druk. Dit zal ik niet vlug vergeten....

Na het bezoek aan de tempel gaan we nog wat rondlopen om te kijken naar de dagelijkse dingen. Later in de middag ga ik samen met Tika onze gids wat drinken op een dak terras. Dit was een mooie dag met veel indrukken.

Zondag 8 december van Katmandu naar Amsterdam
Vandaag gaan we weer naar huis, van Kathmandu naar Delhi, London Heathrow en Amsterdam