Burgh Haamstede oktober 2013

 Bed & Breakfast Onder de Dennen

Weekend Burgh Haamstede, Schouwen-Duiveland, Zeeland 18-19-20 oktober 2013

We gaan een weekend weg. De keuze is gevallen op een Bed & Breakfast in Burgh Haamstede.
We rijden ’s morgens met de auto naar Schouwen-Duiveland. Het weer is vandaag zwaar bewolkt, maar ja het is tenslotte herfst. Vorig weekend stormde het, dus we mogen niet klagen. Hoe dichter we bij Zeeland komen, hoe slechter het uitzicht wordt. Het is mistig. We zien de weg waarover we rijden, maar veel verder weg kunnen we niet kijken.
Onze Bed & Breakfast ligt aan de rand van het dorp Haamstede en heet “Onder de Dennen”. Het is een vakantiehuisje dat ligt in een prachtige tuin, met eigen toegang, parkeerplaats en terras. Het dorp, de bossen, de duinen, en het strand zijn op loop- of fietsafstand.
We arriveren aan het einde van de ochtend en de rest van de dag ligt nog voor ons. We besluiten richting zee te lopen. We zitten er maar vier kilometer vanaf. We komen eerst door het dorp. Bij “La Baguette” drinken we koffie met een stuk appeltaart erbij. Daarna lopen we verder richting kust. Onderweg komen we langs “De Plompe Toren”, informatie- en uitkijkpunt van Natuurmonumenten. Hij is geopend voor publiek,dus gaan we naar binnen. We worden verrast door de muurschildering van de zee.

We lopen verder over de dijk en hebben uitzicht op de zee. We zien heel wat schepen in de haven liggen. 

Even later zien we een vissersboot, de “Vier Gebroeders”, in actie. De boot heeft aan beide kanten een groot net in de zee hangen. Wij zijn er getuige van hoe de netten binnen gehaald worden. Ze zitten vol mosselen.

In de verte kunnen we ook de stormvloedkering zien. Die kant zullen we morgen eens uit gaan.

De volgende dag starten we met een flink ontbijt. Het wordt, op een dienblad, bij ons huisje afgegeven. Het is zo uitgebreid dat we ook een broodje smeren voor onderweg. Na het ontbijt gaan we fietsen.
In het dorp huren we twee fietsen. Bert heeft een route voorbereid. Op de heenweg fietsen we over de stormvloedkering, Deltapark Neeltje Jans. We fietsen er via Westenschouwen naar toe. De grote sluisdeuren zien er allemaal wel indrukwekkend uit.
We fietsen verder langs de kust en Colijnsplaat en gaan terug over de Zeelandbrug. Dan komen we aan bij Zierikzee, een hele mooie sfeervolle plaats.

Bij “Eetcafé Marktzicht” lassen we een rustpauze in. We genieten er van een Irish coffee.
Aan de doorgaande weg komen we langs een stalling waar sierfruit verkocht wordt. We hebben nog nooit zo veel pompoenen gezien. En in zo veel verschillende soorten en maten. Het ziet er heel kleurrijk uit.

De derde dag, onze laatste dag, gaan we weer lopen. De eigenaar van de Bed & Breakfast leent ons een stafkaart van de omgeving.
We wandelen door de bossen naar Renesse. Dit is een plaats die zeer geliefd is bij de jeugd. Wij drinken er koffie en vervolgen onze wandeling. We lopen we over het strand, door de duinen en natuurpaden weer terug naar Burgh Haamstede. We merken dat het, de laatste week, slecht weer is geweest. Sommige stukken zijn behoorlijk nat.

Dan is het tijd om de stafkaart weer terug te geven en afscheid te nemen.Wij gaan weer naar huis.