Maleisië december 2011 / januari 2012

Rondreis door Maleisië van 15 dagen met Shoestring. Ik heb me goed voorbereid. De inentingen en de visa zijn op tijd binnen.

Op zondag 18 december begint mijn grote reis naar Maleisië.
Om 7 uur vertrek ik naar Schiphol, Amsterdam waar ik om half 9 incheck, om vervolgens om 11.00 uur te vertrekken met Malaysia Airlines richting Kuala Lumpur. Daar kom ik maandag om 06.00 uur plaatselijke tijd aan. Het was een vlucht van 13 uur.

Maandag 19 en dinsdag 20 december
Kuala Lumpur, een hoofdstad vol met wonderbaarlijke tegenstrijdigheden. Hier kun je rondstruinen door het rommelige Chinatown, hindoetempels bekijken, shoppen in luxe winkelcentra, maar ook een van de hoogste gebouwen ter wereld bewonderen, de Petronas Towers, want 'KL', zoals het zovaak genoemd wordt, kan zich wat hoogbouw betreft meten met New York!
Ik ga met de city tour mee omdat ik dan niet alles zelf hoef te regelen. De gids neemt ons mee in het dag programma.
Als eerste gaan we naar het Paleis Istana Negara (Nationaal Paleis). De bekoring begint al meteen bij de paleishekken. Wachters in vol ornaat van het eerste bataljon van de Royal Malay Regiment houden de wacht bij de hekken van het huis en beschermen zo hun geliefde koning. Chic gekleed in wit en rood geïnspireerd op de Maleisische (wit) en de Britse (rood) culturen, patrouilleren deze wachters ook per paard over de terreinen van het paleis. De scène is verwant aan de beroemde wachters van Buckingham Palace. Je hoeft niet ver te gaan om de aflossing van de wacht mee te maken, bij de Istana Negara voeren de wachters de ceremonie op soortgelijke wijze uit.
Hierna gaan we naar het Merdeka Square (Vrijheidsplein). Het Merdeka plein (Engels: Merdeka Square, bahasa: Dataran Merdeka) symboliseert de plek waar op 31 augustus 1957, na 150 jaar Britse overheersing, de onafhankelijkheid van Maleisie werd uitgeroepen. Jaarlijks wordt op 31 augustus de onafhankelijkheid gevierd (Merdeka Day).

Dan gaan we door naar de Batu Caves. De grotten liggen Ongeveer 13 kilometer ten noorden van Kuala Lumpur, in het district Gombak. De naam komt voort uit de rivier Sungai Batu die langs de heuvel loopt. De kalkstenen Hindoetempels liggen in een grot, die zo’n 400 meter lang en 100 meter hoog is. Via een enorme trap van 272 treden kom je bij de ingang van de grot. Het interieur van de grot ziet er schitterend uit, vooral de zonnestralen die door de opening aan de bovenzijde naar binnen schijnt. Vanaf de ingang van de grot kun je ook de stad Kuala Lumpur mooi in de verte zien liggen. De grotten zijn ontdekt in het begin van de 19e eeuw door een Indiase handelsreiziger genaamd K. Thamboosamy. De grotten waren daarvoor al wel bekend bij de ‘locals’, Orang Asli.
Na het bezoek gaan we een hapje eten, dit was de eerst kennismaking met het eten in Maleisië.

Na het eten gaan we naar  het Royal Selangor Visitor Center, een rondleiding geeft je binnen korte tijd een stukje kennis over de geschiedenis in combinatie met hoe het echte werk gedaan wordt, zoals het tin gieten en in het creëren van tinnen objecten.

Woensdag 21 december
Vandaag gaan we naar Melaka. Als tussen stop bezoeken we de Masjid Putra moskee.
Het roze gebouw is de Moskee van Putrajaya, een prachtig gebouw waar je ook als niet moslim binnen kunt kijken. Het gebouw daarachter met de groene koepels is de Perdana Putra, het paleis en kantoor van de premier van Maleisië.
Melaka ligt aan de westkust van Maleisië. Melaka kan met recht de geboorteplaats van Maleisië genoemd worden. De gunstige ligging aan de Straat van Melaka ten opzichte van onder andere China, India en Indonesië, maakte het havenplaatsje in de 15de eeuw tot een machtig handelscentrum.
Aan het roerige verleden heeft Melaka haar culturele erfgoed te danken. Vele landen hebben hun sporen achtergelaten, hetgeen is terug te zien in de architectuur en verscheidenheid aan religieuze gebouwen zoals kerken, moskeeën, boeddhistische en hindoeïstische tempels. In het centrum van de stad getuigen de oude Nederlandse gebouwen nog van onze vroegere aanwezigheid.
Bij aankomst lopen we wat rond, The Dutch Square zoals het centrum ook wel wordt genoemd dragen sommige gebouwen nog een Nederlandse naam zoals 't Stadthuys; het rode stadhuis van weleer. Heden ten dage herbergt 't Stadthuys 3 interessante musea: een historisch museum, een etnografisch museum en een literatuur museum. Eveneens aan het plein gelegen is de oude Nederlandse Christelijke kerk die later door de Britten tot Anglicaanse kerk werd omgedoopt.

Donderdag 22 december
Vandaag hebben we een vrije dag om Melaka te bekijken. Het is een mooie plaats en kan er uren rondlopen. We bezoeken ook het Maritiem Museum in de vorm van een Portugees schip, het People's Museum, en de ruïnes van St. Paul's Church waar nog diverse oude Nederlandse graven te vinden zijn. Vlakbij vind je de Porta de Santiago, ooit de hoofdingang van het Portugese fort A'Famosa.
Iets verderop ligt het Istana Ke Sultana, het ergens rond 1953 volledig herbouwde paleis van de Sultan die in Melaka de baas was voordat de Portugezen kwamen. Als we per persoon 3 RM betalen en onze schoenen uittrekken mogen we erin. Na het bezoek gaan we met een fietstaxi terug naar het hotel.

Vrijdag 23 december
Vandaag gaan we van Melaka naar Kuala Kembeling -Taman Negara Nationaal Park.
Onderweg stoppen we even om wat te eten het is eenvoudig maar erg lekker.
Nog maar 400 jaar geleden was het overgrote deel van Maleisië begroeid met dicht regenwoud van kust tot kust. Zoals overal is er veel jungle verdwenen, maar in het uitgestrekte Taman Negara Nationaal Park, midden op het schiereiland kun je nog volop genieten van maagdelijke natuur. Het regenwoud daar is het oudste ter wereld en bestaat al 130 miljoen jaar ononderbroken.
Om er te komen rijden we eerst naar de toegangspoort Kuala Kembeling, vanwaar we per longtailboot in ongeveer 3 uur naar de overnachtingsplek Kuala Tahan varen, diep in het oerwoud. In de avond gaan we een jungle tocht maken, we zien er mooie dieren een genot om te fotograferen.

Zaterdag 24 december
Taman Negara Nationaal Park, vandaag starten we met de canopy walk, je loopt via 9 hangbruggen hoog door de toppen van de woudreuzen. Dit is overigens de langste canopy walk (400 meter) ter wereld.Uiteraard moet je geen hoogtevrees hebben. Daarna gaan we naar de top een moeilijke en zware tocht. Eenmaal beneden ligt er een boot klaar waar we enkele dorpen mee gaan bezoeken. Het is erg leuk om te doen.

Zondag 25 december
Op 1e kerstdag gaan we naar Cameron Highlands, een tocht van 8 uur. Eerst 3 uur met de boot en dan nog eens 5 uur met de bus. Onderweg maken we een stop een een kop thee te drinken tussen de theeplantages. 

Maandag 26 december
Vandaag gaan we een jungle tocht lopen in Cameron Highlands, het is er erg nat en glad, maar wel erg mooi vele mooie planten. Na de tocht lopen we nog even door een dorp.

Dinsdag 27 december
Vandaag gaan we naar Penang, onderweg zal gestopt worden bij de Chinese Sam Poh Tong grot tempel bij de stad Ipoh.
Daarna gaan we naar het Muzium Istana Kenangan. Deze toeristische attractie is gevestigd in Kuala Kangsar, de Koninklijke stad van Perak. Dit Muzium Istana Kenangan heeft een houten structuur en er is geen gebruik gemaakt van spijkers e.d.

Woensdag 28 december
Vandaag lopen we door Panang, we bezoeken Georgetown, met fraaie koloniale gebouwen zoals de Victoria Memorial Clocktower en de City Hall.
Een van de oudste koloniale overblijfselen uit het begin van de 19de eeuw is het Britse fort Cornwallis. Het fort herbergt een aantal historische kanonnen.
Het belangrijkste kanon, Seri Rambai dateert van 1603 en er worden magische krachten aan toegeschreven.
Daarna lopen we door naar het Khoo Kongsi Clan House dit is een kleurrijke mix van draken, beelden, lampen en schilderingen.
Het Kek Lok Si-tempelcomplex met de kleurige paviljoens is ook erg mooi om te zien.

Dondergag 29 december gaan we met de boot naar Langkawi, we komen pas tegen de avond aan. We  hebben een prachtig hotel.

Vrijdag 30 december ga ik er alleen op uit. Ik neem een taxi naar Oriental Village, een modern openluchtcomplex in de stijl van een traditioneel Aziatisch dorp.
Een van de meest spectaculaire attracties op het eiland is de Panorama Langkawi Cable Car.
In een glazen gondel word je in 20 minuten de Mount Machinchang opgetakeld en onderweg kun je al ontzettend ver kijken en genieten van spectaculaire uitzichten.. De top ligt op 708 meter hoogte en als je goed kijkt kun je in de verte de watervallen van Telaga Tujuh, het vliegveld en de stranden van Pentai Cenang zien.  Aan het eind van de Cable Car is er nog een gave attractie: de Langkawi Sky Bridge. Dit is een 125-meter lange brug die in de vorm van een curve loopt en vast zit met kabels, één van de meest populaire bezienswaardigheden op Langkawi.

Na het bezoek aan de Langkawi Sky Bridge loop ik via een lange steile trap naar beneden naar Telaga Tujuh daar vind je de Seven Wells watervallen. De waterval wordt gevormd door zeven natuurlijk waterbronnen, die met elkaar zijn verbonden door een smal stroompje water. Als het heeft geregend kun je hier goed zwemmen in de waterpoelen, en vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de omgeving.
Vervolgen ga ik door naar het Kilim Geoforest Park. Hier huur ik een boot om dit alles te bekijken het was super. Apen die uit je handen eten, grotten bekijken, vissen voeren en vast houden. Op het laatst varen we vol speed terug naar de haven. Daarna ga ik lekker wat eten dat had ik wel verdiend.

 

Zaterdag 31 december
Vandaag vliegen we weer naar huis. Het is erg rustig in het vliegtuig, we zitten met 50 personen in een groot vliegtuig. Het was een mooie reis en ik heb erg veel gezien.