Dag 17 : Zaterdag 4 augustus.
We arriveren om vijf uur in Ho Chi Minh City, wat vooral in het buitenland ook als Saigon bekend staat. Met een taxi-bus worden we naar het Sen Viet Hotel gebracht. We gebruiken de ochtend om bij te rusten na de lange treinreis. Na een frisse douche verzamelen we 's middags om twee uur bij de receptie.
We gaan de bezienswaardigheden in de stad te bekijken.  

Als eerste rijden we naar Dinh Norodom, From Norodom Palace to Independence Palace, 1868-1966. Dit is het Herenigingspaleis in Ho Chi Minh City. De bouw vond plaats in de periode van 1962 tot1966. Het staat op de plek van het voormalige Norodompaleis, dat van 1868 tot 1873 werd gebouwd door Franse kolonisten.Tot 1945 werd het gebruikt door de Franse gouverneurs van Cochin China. In de Vietnamoorlog was dit het presidentiële paleis van Zuid-Vietnam. Dit is de plek waar het einde van de Vietnamoorlog werd ingeluid met de val van Saigon. In november 1975 werden na onderhandelingen het communistische
Noord-Vietnam en het tot dan toe zelfstandige Zuid-Vietnam samengevoegd tot de Socialistische Republiek Vietnam. Toen werd de naam van het paleis
veranderd in Herenigingspaleis. Tegenwoordig is het paleis een toeristische trekpleister en doet het dienst als museum. Veel van de zalen en vertrekken met origineel interieur uit de jaren 60 en 70 zijn te bekijken. Ook de bunker is te bezichtigen.

Vervolgens bezoeken we het Oorlogsmuseum, het War Remnants Museum. Dit ligt in het centrum van Ho Chi Minh City en richt zich op de Amerikaanse rol in de Vietnamoorlog. Het werd op 4 september 1975 geopend onder de naam "Exhibition House for US and Puppet Crimes".
De collectie van het museum bestaat uit vele voertuigen, voorwerpen en beelden van de Vietnamoorlog. Binnen in het museum is er aandacht besteed aan verschillende onderwerpen van deze oorlog zoals bijvoorbeeld de bombardementen door de Amerikanen, het gebruik van het ontbladeringsmiddel Agent  Orange en het tijdens deze oorlog veel gebruikte Napalm. Foto's tonen de schade en de verschrikkelijke gevolgen van de inzet van deze middelen. Verder is er ook aandacht besteed aan de tijd dat Vietnam nog een kolonie van Frankrijk (Frans-Indochina) was. Wij vinden dit museum heel indrukwekkend door alle informatie die we krijgen.

Later zijn we naar de Notre Dame-kathedraal gegaan.Deze kathedraal werd gebouwd door de Franse kolonisten tussen 1877 en 1880. Het gebouw heeft twee klokkentorens die 58 meter hoog zijn. Vanwege werkzaamheden is de kathedraal van binnen niet te bekijken.

Aan hetzelfde plein staat het Hoofdpostkantoor van Saigon, dat nu als Ho Chi Minh City bekend is. Het werd gebouwd in Neoclassicistische stijl tussen 1886 en 1891. Vietnam stond toen onder Frans gezag van de Unie van Indochina. Het is ontworpen door Gustave Eiffel. Tegenwoordig doet het gebouw nog steeds dienst als postkantoor. Veel toeristen nemen een kijkje in het gebouw. Daar zijn ook winkeltjes aanwezig.

Dag 18 : Zondag 5 augustus.
Om acht uur verlaten we Ho Chi Minh City en rijden we de groene Mekong Delta in. Dit is de rijstschuur van Vietnam. Hier wordt, op een erg druk bevolkt stuk land, de meeste rijst geteeld. We hebben een reis van 170 kilometer naar Can Tho City voor de boeg. Onderweg bezoeken we diverse bezienswaardigheden. Allereerst hebben we een koffiepauze in een restaurant dat zich langs de doorgaande weg bevindt.

Onze volgende stop is bij een kleurrijke Cao Dai Tempel. De Cao Dai godsdienst is een Vietnamese religie, Caodaïsm. Het ontstond door een poging om een ideale godsdienst te creëren door samensmelting van verscheidene godsdiensten en filosofieën van Oost en West. Dit heeft een interessante en kleurrijke ideologie opgeleverd die momenteel rond de drie miljoen aanhangers heeft, voornamelijk in de Tay Ninh provincie. De extravagante tempel is ooit beschreven als een "Oosterse fantasie in de stijl van Disneyland, met draken en slangen in technicolor". De Tempel is kleurrijk gedecoreerd en gecombineerd in
gebruik, zowel als kerk en pagode.

Bij Cai Be stappen we op een motorboot die ons naar Vinh Long brengt. Na een trip over de rivier, komen we aan bij een lokale familie, die ook een Homestay hebben. Zij trakteren ons op een geheel verzorgde lunch. Die ziet er niet alleen fantastisch uit, maar smaakt ook heerlijk.

Na de lunch maken we een fietstocht over het eiland. De fietsen staan al klaar voor ons. We moeten er wel even aan wennen, omdat ze niet in heel goede staat zijn. Het eiland is mooi begroeid en onderweg zien we weer volgeladen scooters.

Na de fietstocht drinken we nog een drankje. Daarna gaan we met de motorboot weer verder over de rivier. We leggen aan bij de lokale industrie. Daar
bezoeken we kleinschalige werkplaatsen waar rijstwijn, rijstpapier, rijstpopcorn of keo dua, kokossnoepjes van ingedikte kokosmelk, worden gefabriceerd. 
De boot brengt ons verder naar de kade bij Vinh Long City. Daar pikt de bus ons op en na een ritje van 35 kilometer arriveren we bij de Homestay in Can Tho City. Dit is een hele mooie omgeving om een nacht te verblijven. Bij het avondeten wordt van ons verwacht om de springrolls, loempia's, mee te bereiden. We hebben heerlijk gegeten en de rijstwijn werd weer rond gedeeld. Dit keer zat de rijstwijn in een plastic zakje, dat met een elastiekje was dicht geknoopt. Een houten eetstokje werd als kurk gebruikt.

Dag 19 : Maandag 6 augustus.
We staan al vroeg op. We nemen afscheid van de Homestay en brengen onze tassen naar de bus. Om zeven uur steken we de weg over. Achter de
Homestay, aan de overkant, liggen boten. Per boot varen we naar de drijvende markt van Cai Rang. Het is een echte markt die zich op de rivier afspeelt.
Grote en kleine boten zien we er. De grote boten zijn volgeladen met koopwaar, voornamelijk groente en fruit. Dat wordt aangeboden aan de andere bootjes. Op kleine sampans, waarop vrouwen al staande roeien met twee roeispanen die ze in een schaarbeweging bedienen, manoeuvreren ze tussen de grote
vaartuigen door. Het is een prachtig gezicht. Even later moet de boot ook nog even tanken.

We varen verder naar een fruitkwekerij waar we het fruit ook mogen proeven. Het is natuurlijk wel afhankelijk van het seizoen hoe de tuin eruit ziet. Bij het proeven wordt ook thee geserveerd.

We varen terug naar de oever waar het markt is. De bus komt ons ophalen en brengt ons dan weer terug naar Ho Chi Minh City. We hebben vandaag 170
kilometer afgelegd als we er 's middags om half drie aankomen. Dit wordt onze laatste nacht in Vietnam, dus nemen we de tijd om onze tassen goed in te pakken.

's Avonds lopen we naar buiten om een restaurant te zoeken waar we kunnen eten. Onze keuze valt op een Vietnamees restaurant waar wij de enige
toeristen zijn. We gaan lâu, Hot Pot, eten. Dit is de Vietnamese versie van onze fondue. De keuze uit de menukaart is een beetje lastig, omdat we geen idee hebben wat er op de kaart staat. Door te gluren naar andere tafels en hulp van de bediening komen we tot een keuze. In het midden van de tafel staat een pan met gloeiend hete bouillon op een gaspit. Op de tafel staat een grote mand met diverse groente. Vanuit de koeling hebben we daarvoor zelf onze keuze kunnen maken en de mand gevuld. Daarbij komt onze bestelling, die bestaat uit vele soorten vis en vlees, verse kruiden en rijstnoedels.

In de pan leggen we onze hapjes en laten deze koken tot ze gaar zijn. We dippen ze in een sausje en genieten ervan. Wanneer het fonduen klaar is, gaan de overgebleven rijstnoedels en groente nog in de bouillon. Zo sluiten we de maaltijd af met een kom soep, waar we de overgebleven kruiden aan toevoegen. Het heeft ons goed gesmaakt, al hebben we nog steeds geen idee wat we precies gegeten hebben. Alweer een leuke avond.

Dag 20: Dinsdag 7 augustus.
Vandaag staat het vertrek vanuit Ho Chi Minh City, via Istanbul, naar Amsterdam op het programma. Na het ontbijt checken we uit bij de receptie. Daarna gaan we, rechts naast het hotel, in een koffiezaakje heerlijke cappuccino drinken. Dit is een leuk zaakje waar ook veel studenten met hun studie bezig zijn.

Om twaalf uur verzamelen we ons in de receptie van het hotel. We nemen afscheid van Victor, onze reisbegeleider. Onze terugreis staat voor de boeg. Het is nu wachten op de transfer naar het vliegveld. We worden om half twee naar het vliegveld gebracht.

We vertrekken om half zeven met het vliegtuig.Het is de bedoeling dat we naar Istanbul vliegen, met een tussenstop in Hanoi. Daar blijven wij in het vliegtuig zitten, terwijl de medereizigers wisselen. Een uur later is het vliegtuig klaar voor vertrek. De stoelen zijn weer bezet en het vliegtuig is volledig ingepakt.
Iedereen heeft de gordel al weer om. Door een probleem met het tanken van het vliegtuig verandert de planning. We moeten allemaal het vliegtuig verlaten.
Het duurt vijf uur voordat duidelijk is hoe het nu verder gaat. Uiteindelijk worden we vervoerd naar verschillende hotels en het kost natuurlijk tijd om dat voor zoveel mensen te regelen.

Dag 21:  Woensdag 8 augustus.
Wij arriveren 's nachts om half vijf in Fortuna Hanoi, dit is een groot en luxe hotel. We checken in met onze boarding passen. Onze paspoorten zijn op het vliegveld achter gebleven, omdat de visa al afgetekend zijn.

's Morgens worden we tegen elf uur gewekt en krijgen we een brief van Turkish Airlines met de informatie hoe de terugreis verder gaat verlopen. 
Om twaalf uur lunchen we op de begane grond. We krijgen een uitgebreide maaltijd. Daarna vragen we bij de balie om een plattegrond van deze omgeving.
Wij zien deze dag als een extra vakantiedag en genieten ervan. We lopen naar het Gandhi meer. Het duurt maar 5 minuten om daarheen te lopen. Er wordt in het meer gevist en in de schaduw luieren mensen op bankjes. Want ook vandaag is het nog erg warm. We kijken uit op hoge flatgebouwen en op de
voorgrond staat er laagbouw. Naast het park is er een stukje met gymtoestellen.

Terug in het hotel frissen we ons op en checken we om vier uur uit. We nemen een drankje en om vijf uur is er een diner voor ons klaar. Om half zeven staan er drie bussen voor het hotel. Zij zijn er klaar voor om ons terug naar het vliegveld te brengen. We vliegen met Turkish Airlines en met dezelfde
bemanning terug, via Istanbul, naar Amsterdam.

Dag 22: Donderdag 9 augustus.
We komen er 's morgens om kwart voor tien aan. Onze vakantie heeft één dag langer geduurd.
Wat is dit een supervakantie. We hebben veel gereisd, gezien en bewonderd. Wat een vriendelijke mensen wonen er in Vietnam. Het is een beetje lastig dat er bijna niemand Engels spreekt. Wel fijn dat onze reisbegeleider Victor ons hier heeft bijgestaan. Heerlijk is het eten en wat hebben we veel gegeten. Wel drie keer per dag flinke maaltijden, die we hoofdzakelijk met stokjes eten. In het begin wat onwennig, maar het lukt steeds beter. Super dus.