Zutphen mei 2015

 

Bed & Breakfast Aan de Grote Gracht

Dag 1 : Vrijdag 1 mei
We gaan een weekendje weg. De keuze is gevallen op Zutphen. We gaan met het openbaar vervoer.
We lopen ’s morgens naar het station. We nemen de trein naar Eindhoven. Daar stappen we over op de trein naar Den Bosch.
In Den Bosch moeten we nog een keer overstappen op de trein richting Zwolle. Vervolgens stappen we in Zutphen uit.

We hebben een Bed & Breakfast “Aan de Grote Gracht” geboekt. Die bevindt zich net buiten het centrum, in een mooi groot herenhuis.
Onze kamer bevindt zich op de eerste verdieping en heeft uitzicht op het water. We zetten onze rugzakken op de kamer en gaan beneden verder
kennis maken onder het genot van een kopje koffie.

's Middags gaan we de omgeving verkennen. De stadswandeling staat op het programma. Bert heeft zijn voorbereiding gedaan en de wandeling al uitgeprint. We beginnen onze ronde door de stad bij de Kruittoren. Er tegenover bevindt zich atelier “de Maak Plaats”. Hoewel het niet bij de stadswandeling hoort,
is het wel geopend voor het publiek. Het is een atelier voor jongeren en wordt gerund door een kunstenaar. Hij stimuleert en ondersteunt de jongeren om hun talenten niet alleen te ontdekken, maar ook te ontwikkelen. We krijgen er een rondleiding en informatie over verschillende projecten.

Even later gaan we echt beginnen met de stadswandeling. We lezen en bekijken alles. Dat valt de Zutphenaren op. We worden regelmatig aangesproken en dan valt op hoe trots de Zutphenaren op hun stad zijn. Het is ook een mooie stad met veel historie.

Na de stadswandeling zoeken we in het centrum een terrasje. We komen uit bij een Indiaas restaurant. Eerst zitten we buiten. Later besluiten we er binnen een hapje te eten. Een goede keuze blijkt even later. Na de koffie is het tijd om terug naar ons logeeradres te gaan.

Dag 2 : Zaterdag 2 mei
Vandaag gaan we fietsen. Bij het station huren we twee stadsfietsen. Bert heeft twee routes voorbereid volgens het knooppuntennetwerk.

Het is een mooie route, door de natuur. Op een gegeven moment komen we bij een pontje. Aan de overkant ligt Bronckhorst. Het blijkt het kleinste stadje van Nederland te zijn. Het is een schilderachtig plaatsje. Vanaf de pont kom je meteen twee terrassen tegen. Tijd voor een kopje koffie.
In Bronckhorst wonen en werken veel kunstenaars. De meeste hebben er een winkel bij en zijn geopend voor het publiek.

We fietsen weer verder door de natuur. We eindigen de middag op het terras in Zutphen. We zitten in de zon te genieten, totdat het tijd wordt een restaurant op te zoeken.
’s Avonds lopen we nog een ronde door het centrum en dan is de dag al weer voorbij.

Dag 3 : Zondag 3 mei
Vandaag is het helaas niet zo’n mooi weer. We besluiten ons programma aan te passen.
Na het ontbijt nemen we afscheid van onze Bed & Breakfast. We gaan eerder richting station. Aangezien we toch twee keer over moeten stappen, kiezen we ervoor een andere stad te bezoeken. Onze keuze valt op Nijmegen. Daar zijn we allebei nog nooit geweest. We verkennen de stad totdat het ’s middags echt gaat regenen. Dan zoeken we een terras met een grote parasol op. We waren ook wel toe aan een rustpauze. We eten meteen een hapje.
Aan het einde van de middag keren we terug naar huis.